Ακτινοβόληση με Συγκράτηση της Αναπνοής σε Βαθιά Εισπνοή (DIBH)

Ακτινοβόληση με Συγκράτηση της Αναπνοής σε Βαθιά Εισπνοή (DIBH)

Η συγκράτηση της αναπνοής σε βαθιά εισπνοή (Deep Inspiration Breath Hold) είναι μια τεχνική ακτινοθεραπείας κατά την οποία οι ασθενείς παίρνουν μια βαθιά αναπνοή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, την οποία και κρατούν ενώ χορηγείται η ακτινοβολία. Με τη βαθιά εισπνοή οι πνεύμονές σας γεμίζουν με αέρα και η καρδιά σας απομακρύνεται από το στήθος σας. Η DIBH είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η ακτινοθεραπεία στην περιοχή του θώρακα και θέλουμε να αποφύγουμε την ακτινοβόληση της καρδιάς.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η DIBH;

Η DIBH είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την ελαχιστοποίηση της δόσης ακτινοβολίας που λαμβάνει η καρδιά. Η DIBH μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε:

 • Καρκίνο του αριστερού μαστού
 • Λέμφωμα στην περιοχή του θώρακα
 • Άλλους όγκους του θώρακα ή της άνω κοιλίας

Η DIBH είναι μια στρατηγική που είναι κατάλληλη για ορισμένες ασθενείς. Καθώς η φυσική θέση της καρδιάς μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, η χρησιμότητα της τεχνικής πρέπει να αξιολογείται σε ατομική βάση από την ομάδα ακτινοθεραπείας. Τέλος, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ελαχιστοποίηση της δόσης ακτινοβολίας στην καρδιά π.χ. η τεχνική IMRT.

 

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η DIBH ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Κατά τη διάρκεια της DIBH θα χρειαστεί να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι και 20 δευτερόλεπτα. Μετά από λίγη εξάσκηση οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπευτικής συνεδρίας η δέσμη της ακτινοβολίας ενεργοποιείται μόνο όταν, υπό την καθοδήγησή μας, πάρετε βαθιά εισπνοή. Καθώς παίρνετε βαθιά εισπνοή, η καρδιά απομακρύνεται από την περιοχή θεραπείας (που στις παρακάτω εικόνες αντιπροσωπεύεται από την κίτρινη δέσμη ακτινοβολίας).

Πώς να εξασκηθείτε στη συγκράτηση της αναπνοής σε βαθιά εισπνοή στο σπίτι

 • Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι σας ή στο πάτωμα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε τα γόνατα και το κεφάλι σας.
 • Τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας (αυτή η θέση είναι παρόμοια με τη θέση θεραπείας).
 • Όταν είστε έτοιμη, πάρτε μια αργή και βαθιά ανάσα.

Η πλάτη σας δεν πρέπει να σηκώνεται από το κρεβάτι σας όταν παίρνετε τη βαθιά εισπνοή.

Πώς κρατάω την αναπνοή μου;

Ξεκινώντας με λίγα δευτερόλεπτα και κρατώντας την αναπνοή σας λίγο περισσότερο κάθε φορά, με στόχο να φτάσετε στα 20 δευτερόλεπτα συνολικά.

 • Όταν είστε έτοιμες και σίγουρες, πάρτε μια αργή βαθιά εισπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
 • Εκπνεύστε αργά.
 • Επιστρέψτε στην κανονική σας αναπνοή
 • Μόλις νιώσετε ότι έχετε επιστρέψει στην κανονική σας αναπνοή, είναι ώρα να ξαναπροσπαθήσετε.

Εξασκείστε σε αυτόν τον τρόπο την αναπνοή σας μερικές φορές καθημερινά. Θυμηθείτε να χαλαρώνετε, να εστιάζετε στην αναπνοή σας και κυρίως να το κάνετε με τον δικό σας ρυθμό.

Η ομάδα ακτινοθεραπείας σας θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει.

Δείτε το video εδώ

Ακτινοβόληση με Συγκράτηση της Αναπνοής σε Βαθιά Εισπνοή (DIBH)