Ακτινοθεραπεία Διαμορφούμενης Έντασης (IMRT)

Ακτινοθεραπεία Διαμορφούμενης Έντασης (IMRT)

Η ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (Intensity Modulated RadioTherapy) είναι μια προηγμένη μορφή σύμμορφης ακτινοθεραπείας. Στην κλασική σύμμορφη ακτινοθεραπεία η ακτινοβολία έχει την ίδια ένταση σε όλα τα σημεία του κάθε πεδίου - συνήθως χρησιμοποιούνται 2 εώς 4 πεδία για να ακτινοβολήσουν τον όγκο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας IMRT, η θωράκιση που είναι ενσωματωμένη στην κεφαλή του μηχανήματος θεραπείας - με τη μορφή κινούμενων μεταλλικών φύλων (πλάτους 0.5 – 1 εκ.) - κινείται ενώ η δέσμη ακτινοβολίας είναι ενεργοποιημένη. Αυτό επιτρέπει τη σκόπιμη μεταβολή της ποσότητας της δόσης ακτινοβολίας που χορηγείται από κάθε πεδίο κρατώντας ανοιχτά τα φύλλα στις περιοχές που βλέπουν τον όγκο και κλειστά στις περιοχές που βλέπουν φυσιολογικά όργανα. Με τη χρήση πολλών πεδίων που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, η δόση ακτινοβολίας μπορεί να διαμορφωθεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια (σε σχέση με την 3DCRT) ώστε να ακολουθεί το σχήμα του όγκου.

Το πλεονέκτημα της IMRT είναι ότι η περιοχή υψηλής δόσης περιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στον όγκο και λιγότερη από τη γύρω περιοχή λαμβάνει υψηλή δόση. Αυτό σημαίνει ότι τα γύρω όργανα προστατεύονται καλύτερα και οι παρενέργειες της θεραπείας μπορούν να μειωθούν.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η IMRT;

Η IMRT είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όγκους που βρίσκονται κοντά σε υγιή όργανα που είναι ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία. Η IMRT πλέον αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για πολλούς τύπους καρκίνου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η IMRT ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Ο σχεδιασμός και η θεραπεία με IMRT είναι τεχνικά απαιτητικός και απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Για εσάς ως ασθενή αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μια αξονική τομογραφία σχεδιασμού (CT) στη θέση της θεραπείας. Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί επιπλέον εξοπλισμός για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ακριβώς στο σωστό σημείο. Η ανάπτυξη του ιδανικού πλάνου ακτινοθεραπείας για κάθε ασθενή μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης. Απαιτείται επίσης ακριβής διασφάλιση ποιότητας από τους ακτινοφυσικούς για τον έλεγχο της ακρίβειας του πλάνου.

Η διαδικασία IMRT διαρκεί συνήθως περίπου 15 λεπτά, όπως και μια τρισδιάστατη σύμμορφη θεραπεία. Η IMRT χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη με εικόνα (IGRT), κατά την οποία λαμβάνονται εικόνες ακτίνων Χ πριν από τη θεραπεία για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στην παροχή της θεραπείας.

Παρακολουθείστε ένα βίντεο για τη χρήση της IMRT στο website της Varian εδώ