Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Ακτινοθεραπεία (IGRT)

Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Ακτινοθεραπεία (IGRT)

Η απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία (Image Guided RadioTherapy) είναι η χρήση εικόνων ακτίνων Χ που λαμβάνονται αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνεδρία ακτινοθεραπείας για τη βελτίωση της ακρίβειας της θεραπείας.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η IGRT;

Η IGRT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην ακτινοθεραπεία, όπως:

  • Τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία (3DCRT)
  • Ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (IMRT)
  • Ογκομετρικά διαμορφούμενη ακτινοθεραπεία (VMAT)
  • Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS)
  • Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT)
  • Ακτινοθεραπεία με προσαρμογή στις αναπνευστικές κινήσεις (Gated RT)
  • Προσαρμοζόμενη ακτινοθεραπεία (Adaptive Radiotherapy)

Η IGRT μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η IGRT είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη για όγκους σε περιοχές του σώματος που κινούνται, όπως οι πνεύμονες ή ο προστάτης, και για εκείνες που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητα όργανα, όπως οι καρκίνοι στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η IGRT ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Τα μηχανήματα που χορηγούν την ακτινοθεραπεία (γραμμικοί επιταχυντές) διαθέτουν ενσωματωμένο ειδικό εξοπλισμό για τη λήψη εικόνων ακτίνων Χ υψηλής ποιότητας. Αυτό επιτρέπει τη λήψη εικόνων ενώ βρίσκεστε τοποθετημένοι στο ακτινοθεραπευτικό κρεβάτι. Οι εικόνες μπορούν να ληφθούν αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία. Οι εικόνες αυτές συγκρίνονται με τις εικόνες που ελήφθησαν για τον σχεδιασμό του πλάνου θεραπείας σας κατά την αξονική τομογραφία σχεδιασμού. Συγκρίνοντας τις εικόνες θεραπείας με τις εικόνες σχεδιασμού, είμαστε σε θέση να κάνουμε προσαρμογές χιλιοστών στη θέση των ακτίνων θεραπείας για να διασφαλίσουμε ότι η θεραπεία παρέχεται με ακρίβεια.

Παρακολουθείστε ένα βίντεο για τη χρήση της IGRT στο website της Varian εδώ