Στερεοστατική Ακτινοχειρουργική (SRS)

Στερεοστατική Ακτινοχειρουργική (SRS)

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (Stereotactic RadioSurgery) και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (Stereotactic RadioTherapy) είναι προηγμένες μορφές ακτινοθεραπείας όπου υψηλές δόσεις ακτινοβολίας χορηγούνται σε μικρούς στόχους εντός του εγκεφάλου. Η SRS και η SRT είναι μη επεμβατικές διαδικασίες που δεν απαιτούν αναισθησία ή τομές.

Η SRS και η SRT είναι τεχνικές που επιτρέπουν στην περιοχή που χρήζει θεραπείας να λάβει τη μέγιστη δόση ακτινοβολίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη δόση στον περιβάλλοντα υγιή ιστό του εγκεφάλου. Η SRS χορηγείται συνήθως σε μία θεραπεία. Η SRT χορηγείται συνήθως σε αρκετές θεραπείες.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Η SRS ΚΑΙ Η SRT;

Η SRS και η SRT χρησιμοποιούνται για σχετικά μικρές βλάβες στον εγκέφαλο. Οι βλάβες του εγκεφάλου που αντιμετωπίζονται μπορεί να είναι κακοήθεις (καρκινικές) ή καλοήθεις (μη καρκινικές). Η SRS και η SRT χρησιμοποιούνται τόσο για πρωτοπαθείς καρκίνους του εγκεφάλου (καρκίνοι που προέρχονται από τον εγκέφαλο) όσο και για δευτεροπαθείς καρκίνους του εγκεφάλου (καρκίνοι που έχουν εξαπλωθεί από άλλο σημείο του σώματος). Οι κυριότερες ενδείξεις της Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας είναι: Πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου - για τη χορήγηση δόσης ενίσχυσης ή θεραπεία διάσωσης σε υποτροπή, Εγκεφαλικές μεταστάσεις, Αδενώματα υπόφυσης, Ακουστικό νευρίνωμα, Μηνιγγίωμα, Όγκοι της βάσης του κρανίου, Αιμαγγειώματα, Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες κ.α.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ Η SRS ΚΑΙ Η SRT ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Η SRS και η SRT χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της ακτινοθεραπευτικής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη χρήση εξελιγμένης απεικόνισης με ακτίνες Χ κατά τη διάρκεια της θεραπείας, που επιτρέπουν ακρίβεια κάτω του χιλιοστού. Για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε τελείως ακίνητοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρησιμοποιείται ένα ειδικό πλαίσιο κεφαλής (μάσκα) που διατηρεί τη θέση σας ακριβώς όπως απαιτείται. Η SRS πραγματοποιείται σε μία μόνο συνεδρία και διαρκεί γενικά λιγότερο από μία ώρα. Η SRT πραγματοποιείται σε πολλαπλές θεραπείες και διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά κάθε φορά.

Δείτε το Video εδώ