Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT)

Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT)

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος (Stereotactic Body RadioTherapy) είναι η χρήση τεχνoλογίας αιχμής προκειμένου να αποδώσουμε εξαιρετικά εστιασμένες δόσεις ακτινοβολίας σε μια πολύ μικρή περιοχή του σώματος.

Η SBRT είναι μια τεχνική ακριβείας που χρησιμοποιείται για την παροχή πολύ υψηλότερης δόσης ακτινοβολίας στον όγκο σε σχέση με αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Οι θεραπείες χορηγούνται με ακρίβεια χιλιοστού και περιλαμβάνουν συνήθως από μία έως πέντε θεραπείες, πράγμα που σημαίνει λιγότερα ταξίδια στο νοσοκομείο.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η SBRT;

Ως πολύ ακριβής θεραπεία, η SBRT είναι ιδανική για μικρούς πρωτοπαθείς όγκους αλλά και σε περιπτώσεις ολιγομεταστατικής νόσου (δηλαδή περιπτώσεις που υπάρχει μικρός αριθμός μεταστάσεων). Η SBRT χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διάφορων όγκων, όπως:

  • καρκίνο του πνεύμονα
  • καρκίνο του εντέρου
  • καρκίνο του μαστού
  • καρκίνο του προστάτη
  • καρκίνοι των νεφρών και των επινεφριδίων
  • καρκίνοι του ήπατος και του παγκρέατος
  • μετάσταση στα οστά και στη σπονδυλική στήλη κ.α.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η SBRT ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Το πρώτο βήμα είναι συνήθως μια τετραδιάστατη αξονική τομογραφία (4DCT) που λαμβάνεται ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένοι σε ένα εξειδικευμένο στήριγμα σώματος που θα σας βοηθήσει να μείνετε απόλυτα ακίνητοι. Η ομάδα ακτινοθεραπείας θα χρησιμοποιήσει αυτές τις εικόνες για να σχεδιάσει μια εξατομικευμένη θεραπεία SBRT, που θα αποδώσει τη μεγάλη δόση ακτινοβολίας στον όγκο, αποφεύγοντας παράλληλα τους γύρω υγιείς ιστούς.

Οι θεραπείες SBRT χρησιμοποιούν έναν αριθμό δεσμών ακτινοβολίας από διαφορετικές γωνίες, κάθε μία από τις οποίες είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να στοχεύει με ακρίβεια τον όγκο. Σε όγκους που κινούνται λόγο της αναπνοής (π.χ. πνεύμονα, ήπατος κ.α.) χρησιμοποιείται η 4D αξονική που κάνατε για το σχεδιασμό της θεραπείας προκειμένου να γίνεται παρακολούθηση των αναπνευστικών κινήσεων και ακτινοβόληση σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής.

Πριν από τη χορήγηση της κάθε θεραπείας λαμβάνονταιεικόνες αξονικής τομογραφίας για να διασφαλίσει την ακρίβεια της θεραπείας (IGRT). Ο χρόνος θεραπείας, με τη χρήση των σύγχρονων γραμμικών επιταχυντών, έχει μειωθεί πολύ, φτάνοντας συχνά η συνεδρία να διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα.