Τετραδιάστατη Ακτινοθεραπεία & Ακτινοθεραπεία με Έλεγχο της Αναπνοής  (GATED RT)

Τετραδιάστατη Ακτινοθεραπεία & Ακτινοθεραπεία με Έλεγχο της Αναπνοής (GATED RT)

Κατά την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας λαμβάνεται μεγάλη μέριμνα τόσο για την ακρίβεια στη στόχευση του όγκου, όσο και για την αποφυγή των γύρω υγιών ιστών. Μια βασική πρόκληση στην ακτινοθεραπεία των όγκων του θώρακα και της κοιλιάς είναι η εσωτερική κίνηση που συμβαίνει όταν ο ασθενής αναπνέει.

Με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες είμαστε πλέον σε θέση να λαμβάνουμε υπόψη την κίνηση που προκαλείται από την αναπνοή.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ;

Η ακτινοθεραπεία με έλεγχο της αναπνοής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρκίνων που παρουσιάζουν κίνηση λόγω της αναπνοής του ασθενούς, όπως για παράδειγμα:

  • καρκίνο του πνεύμονα
  • καρκίνοι του ήπατος
  • καρκίνοι του μαστού
  • λέμφωμα
  • άλλοι καρκίνοι στο θώρακα και την κοιλιά.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Για το σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, απαιτείται αξονική τομογραφία (CT) για την απεικόνιση του όγκου και των γύρω οργάνων. Οι συνήθεις αξονικές τομογραφίες αποτυπώνουν εικόνες της ανατομίας σε μια χρονική στιγμή και ενδέχεται να μην απεικονίζουν πλήρως την κίνηση που συμβαίνει με την αναπνοή. Κατά την τετραδιάστατη αξονική τομογραφία (4DCT) χρησιμοποιείται εξειδικευμένος εξοπλισμός (κάμερες και ανακλαστήρες φωτός τοποθετημένοι στο σώμα) για την παρακολούθηση της αναπνοής κατά τη λήψη της τομογραφίας. Οι σαρώσεις 4DCT επιτρέπουν στην ομάδα ακτινοθεραπείας να αξιολογήσει την κίνηση του όγκου, λαμβάνοντας την υπόψη κατά το σχεδιασμό της θεραπείας σας.

Η σάρωση 4DCT διαρκεί συνήθως περίπου 30 λεπτά. Μια μικρή τετράγωνη συσκευή με ανακλαστήρες φωτός τοποθετείται πάνω στην κοιλιά σας. Υπέρυθρες κάμερες τον αναγνωρίζουν και με αυτό τον τρόπο καταγράφεται η αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Ο ακτινοθεραπευτής σας θα σας δώσει τυχόν ειδικές οδηγίες- ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις σας ζητάμε απλώς να χαλαρώσετε και να αναπνέετε άνετα.

Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος μετακινείται σημαντικά, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι μια προηγμένη τεχνική που ονομάζεται ακτινοθεραπεία με αναπνευστική πύλη (Gated Radiotherapy) θα είναι χρήσιμη. Για την Gated ακτινοθεραπεία τοποθετείται πάλι η συσκευή με τους ανακλαστήρες στην κορυφή της κοιλιάς σας και ο αναπνευστικός σας ρυθμός καταγράφεται με αντίστοιχες κάμερες στο δωμάτιο θεραπείας. Ενεργοποιώντας το μηχάνημα θεραπείας μόνο σε ένα καθορισμένο σημείο του αναπνευστικού σας κύκλου, είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε με ακρίβεια τον όγκο καθώς κινείται.

Αυτή η τεχνική έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μας επιτρέπει να αποφύγουμε την χρήση μεγάλων πεδίων προκειμένου να πετυχαίνουμε τον όγκο σε κάθε πιθανή θέση που μπορεί να έχει στη διάρκεια του αναπνευστικού κύκλου. Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε μικρότερα πεδία και μειώνουμε τις παρενέργειες από τους γύρω φυσιολογικούς ιστούς.

Δείτε το Video εδώ

Τετραδιάστατη Ακτινοθεραπεία & Ακτινοθεραπεία με Έλεγχο της Αναπνοής  (GATED RT)