Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.
Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να είστε αρκετά εξοικειωμένες με τους μαστούς σας ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε κάποια αλλαγή στο πως τους αισθάνεστε ή στην εμφάνισή τους.
Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται στα πλαίσια του πληθυσμιακού ελέγχου με μαστογραφία πριν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
- Όγκος ή μάζα στον μαστό ή στη μασχάλη
- Ερυθρότητα δέρματος μαστού
- Αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
- Αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του δέρματος του μαστού
- Εισολκή του δέρματος του μαστού
- Έκκριμα από τη θηλή (υγρό) που δεν είναι γάλα και εμφανίζετε χωρίς να ασκήσετε πίεση
- Αλλαγή στην κατεύθυνση της θηλής ή έλξη προς τη μία πλευρά
Εάν έχετε συμπτώματα που εγείρουν την υποψία παρουσίας καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει και θα σας ρωτήσει σχετικά με το οικογενειακό σας ιστορικό, την κατάσταση της υγείας σας και τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της λήψης αλκοόλ. Στη συνέχεια θα σας συστήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί να πάσχετε από καρκίνο και αν ναι, ποια είναι η έκταση της νόσου.
Βιοψία: Αφαιρείται ένα μικρό δείγμα από την ύποπτη περιοχή προκειμένου να εξεταστεί με το μικροσκόπιο. Οι βιοψίες, στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να γίνουν με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
Βιοψία με κόπτουσα βελόνη (Core needle biopsy – CNB): Μια χοντρή βελόνα εισάγεται στον όγκο υπό τοπική αναισθησία και αφαιρεί ένα ή περισσότερα κυλινδρικά κομμάτια του (συχνά με τη χρήση ενός ειδικού «πιστολιού»). Η εισαγωγή της βελόνας στην ύποπτη περιοχή μπορεί να γίνει ψηλαφητικά ή υπό καθοδήγηση από υπέρηχο, μαστογραφία, αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο. Η FNB είναι η μέθοδος εκλογής για να διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού και να ταυτοποιηθούν τα επιμέρους χαρακτηριστικά του (ορμονικοί υποδοχείς, HER2) πριν από το χειρουργείο.
Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα (Fine needle aspiration – FNA): Μία λεπτή βελόνα εισάγεται στον όγκο, συνήθως με τη βοήθεια υπερήχων ή ψηλαφητικά. Στη συνέχεια, αναρροφώνται υγρό και κύτταρα από την βλάβη και εξετάζονται με το μικροσκόπιο. Είναι μία γρήγορη διαδικασία, η οποία θα σας προκαλέσει ελάχιστη ενόχληση.
Η FNA έχει μικρότερη διαγνωστική ακρίβεια από τη βιοψία. Συγκεκριμένα, εάν είναι θετική βγάζει με σιγουριά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εάν όμως είναι αρνητική υπάρχει περίπτωση (περίπου 1 στις 5 περιπτώσεις) να υπήρχε καρκίνος αλλά το υλικό που πάρθηκε να είναι από διπλανή περιοχή και να μας έχει δώσει μια ψευδώς αρνητική απάντηση. Επίσης, δεν μπορεί να διαφοροδιαγνώση αξιόπιστα το διηθητικό καρκίνο από το μη διηθητικό (DCIS).
Χειρουργική βιοψία: Είναι μια διαδικασία που γίνετε στη χειρουργική αίθουσα και μπορεί να χρειαστεί μια ήπια νάρκωση. Παίρνεται εξιτήριο την ίδια μέρα. Γίνεται μια μικρή τομή στον μαστό και αφαιρείτε είτε μέρος του όγκου (βιοψία εντός ορίων βλάβης - incisional biopsy) είτε ολόκληρος ο όγκος (βιοψία εκτομής - excisional biopsy). Οι λόγοι για να σας συστήσει ο γιατρός σας χειρουργική βιοψία είναι είτε επειδή οι άλλες τεχνικές δεν έχουν αποδώσει μια ξεκάθαρη διάγνωση, είτε γιατί ο ογκος είναι πολύ βαθιά για να προσεγγιστεί με FNA ή FNB.
Απεικονιστικές εξετάσεις:
- Αξονική τομογραφία
- Μαστογραφία
- Μαγνητική μαστογραφία
- Υπερηχογράφημα